Mindenáron mutyi: ragaszkodnak a Deák téri iroda eladásához.

Vártak egy kicsit, hogy csituljon a botrány, és mégiscsak eladják a dr. Sándor Ügyvédi Irodának az exkluzív, Deák téri 237 négyzetméteres ingatlant feltűnően alacsony, 78,8 millió forintos áron. Az V. kerületi önkormányzat jogi bizottsága tegnap zárt ülésen tárgyalta azt a jogi szakvéleményt, ami a polgármester kérésére készült, és aminek megállapításaitól tette függővé Szentgyörgyvölgyi Péter a szerződés ellenjegyzését.

A nagy sajtóvisszhangot kiváltó ingatlan eladási ügy még tavaly novemberben pattant ki. Ekkor határoztak úgy, hogy az önkormányzatnak rendszeresen dolgozó, szinte valamennyi ingatlan eladási ügyben jogi szakértőként közreműködő dr. Sándor Ügyvédi Irodának eladják a Deák tér 3. szám alatti, 237 négyzetméteres, különleges adottságú ingatlant. Az értékesítéssel kapcsolatban sok furcsaság merült fel: az értékbecslés a környékbeli négyzetméteráraknál lényegesen alacsonyabb forgalmi értéket, mindössze 112,5 millió Ft-ot állapított meg és nem írtak ki pályázatot sem. Az ügyvédi iroda ráadásul még további 30% kedvezményre is szert tett, mivel egy évvel korábban bérbe vette a helyiséget.

Az önkormányzat által megrendelt jogi szakértői anyag kizárólag azt tárgyalja, hogy a 30%-os kedvezményre feljogosító bérleti szerződés színlelt szerződés volt-e, az ügylet más ellentmondásos pontjaira egyáltalán nem tér ki. Nem meglepő módon a szakértő mindent rendben talált, és zárt bizottsági ülésen a fideszes többség az ellenzéki tiltakozás ellenére elfogadta az abban foglaltakat. A közpénzen készíttetett szakértői vélemény – aminek szerzője az az ügyvéd, aki Gáspár Győziéket 2011-12 körül az adócsalási ügyben védte – természetesen nem nyilvános. 

Durva politikai cinizmus, hogy a január végén elkészült dokumentumot csak most, március végén tárgyalták, megvárva, hogy az eladás körüli botrány elüljön. Elkeserítő látlelet ez a nyilvánosság erejéről: az eladás ellen a teljes kerületi ellenzék összefogott, országos sajtóvisszhangja volt, az emberek nagy része hallott a botrányról, megakadályozni mégsem sikerült.

Városzive.blog